Skydda dig mot solens farliga strålar

Sommar som vinter, soliga som mulna dagar: så fort solen är uppe, träffar dess ultravioletta strålar vår hud. Trots vår kunskap om att UV-strålarna kan vara skadliga, har de flesta inte en tanke på att regelbundet skydda sig mot dem. Hudläkare och hudterapeuter uppskattar att UV-ljusstrålning orsakar ca 90% av de åldersförändringar vi ser på huden i form av pigmentfläckar, rynkor och ojämn hudstruktur.

Skillnad på filter?
Det finns två olika typer av UV-filter: 
Fysikaliskt filter reflekterar UV-strålar från hudytan likt en spegel. Det rekommenderas i första hand till känslig hud och till barn.
Kemiskt UV-filter är lättare i konsistensen och går snabbt in i hudens översta lager, där det absorberar UV-strålar som träffar huden.


Hur mycket solskydd ska jag använda?
Ansikte: 1 tesked (5 ml) för att du ska uppnå det skydd som står på flaskan.
Kropp: För hela kroppen är det 6 teskedar (30 ml) som gäller. 

De flesta använder mycket mindre än så. Därför är det bra att välja produkter med högre SPF-märkning. Det är också viktigt att återapplicera när du är utomhus under längre perioder – filtrets effekt avtar gradvis. Varannan timme är en bra tumregel.

Till vardags kan din mjukgörare med SPF kompletteras med ytterligare produkter som innehåller UV-filter, som primers och makeup. Kom ihåg att produkter är alltid ett komplement till skugga och kläder – speciellt om du befinner dig på varmare breddgrader eller om du bränner dig lätt.


Sol och D-vitamin
D-vitamin bildas i huden när vi exponeras för UVB-strålning. Inga UV-filter i hudprodukter kan blockera solens strålar till 100%. Om du vistas i dagsljus varje dag kommer din hud att producera D-vitamin oavsett om du smörjer in dig med UV-filter eller inte. Andra sätt att få i sig D-vitamin är via kosten (fet fisk, baljväxter m.m).